Oudste camera ter wereld geveild

Icoon OpmerkelijkOp een veiling in Oostenrijk is één van de oudste fotocamera's ter wereld verkocht. Een anonieme bieder had er bijna 600.000 Euro voor over. De biedingen kwamen vanuit de hele wereld.

De Daguerreotype camera, gemaakt door de Franse firma Susse Freres, is ten minste voor het jaar 1839 gemaakt. Het apparaat werd gevonden op een zolder ergens in Duitsland en is voor zover bekend het enige bewaard gebleven exemplaar van de firma Susse Freres.

Het Daguerreotype foto procede was het eerste type fotografie dat commercieel te gebruiken was. Het hoofd van het veilinghuis is ervan overtuigd dat de camera in kwestie uit de vroegste periode kwam van dit type fotografie. "Een Daguerreotype camera bezitten is de droom van elke fotograaf", zo zegt hij.

Het proces werd vernoemd naar de man die het uitvond, de Fransman Luois Daguerre. Elke foto van de Daguerreotype was een positieve afdruk, niet het negatief zoals we dat nu kennen. De foto werd gemaakt met een gepolijste spiegel en was niet te reproduceren. Elke foto was dus uniek.

De relatieve snelheid van ontwikkelen was veel sneller dan andere methoden in die tijd. En daarom wordt Daguerreotype beschouwd als het eerste goed toepasbare foto procede. Vooral portret fotografie was hier goed mee mogelijk.

De allereerste foto van de Amerikaanse president Abraham Lincoln bijvoorbeeld zou zijn genomen met een Daguerreotype camera. De foto stamt uit 1840.

Met dank aan Nood-kloon voor de submit.