Russische oud-president Jeltsin overleden

Boris Jeltsin, 1931 - 2007Boris Jeltsin, voormalig president van Rusland, is vandaag op 76-jarige leeftijd gestorven. Het Kremlin heeft de dood van de oud-president bevestigd. Hij is overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

Toen de Sovjet-Unie werd ontbonden in 1991 werd Jeltsin president van Rusland. Hij was een jaar eerder uit de Communistische Partij gestapt en was verkiesbaar als onafhankelijke kandidaat. Hij werd met 57 procent van de stemmen verkozen tot president van Rusland en bleef aan tot 1999. In die tijd was hij een van de belangrijkste politici op het wereldtoneel.

Hij kon het goed vinden met de Amerikaanse president Bill Clinton. Dat heeft ertoe geleid dat begin jaren negentig beide machtsblokken dichter bij elkaar kwamen. In het midden van de jaren negentig bekoelde de relatie echter, onder meer door de toetreding van Centraal- en Oost-Europese landen tot de NAVO. Ook door de economische problemen waarin Rusland verkeerde, nam de steun voor democratische hervormingen af. Jeltsin was ook bekend wegens zijn liefde voor de drank wodka en zijn soms humoristische optredens. In 1999 trad hij onverwacht af en schoof hij KGB-leider Vladimir Poetin naar voren als opvolger.

Jeltsin kreeg wereldwijde bekendheid door de Augustusstaatsgreep. Hij had nog maar net de presidentsverkiezingen gewonnen toen er op 18 augustus 1991, onder leiding van Vladimir Krjoetsjkov, een couppoging gedaan werd. Terwijl president Gorbatsjov door de coupplegers onder huisarrest werd gehouden zette Jeltsin frontaal de aanval in tegen de coupplegers. Na enige schermutselingen klom Jeltsin op een tank en hield hij een speech waarna het leger zijn zijde koos. De coup mislukte en Jeltsin werd als held gezien.


Boris Jeltsin, 1931 - 2007


Met dank aan Klingon voor de submit.