'Einsteins relativiteitstheorie klopt'

Ruim 90 jaar nadat Albert Einstein zijn roemruchte relativiteitstheorie lanceerde, denken collega's eindelijk via experimenten te hebben bewezen dat de theorie klopt, zo meldde gisteren The Sunday Times. Einsteins speciale relativiteitstheorie uit 1905 - ooit door een prominent geleerde beschreven als een theorie die slechts door drie mensen op aarde echt wordt begrepen - verklaart hoe tijd en ruimte aan elkaar gekoppeld zijn en toont aan dat niets of niemand sneller kan reizen dan het licht.

Het uitgangspunt van de theorie werd eerder al bewezen via experimenten met deeltjesversnellers. Er bleef echter een probleem: dat van de zwaartekracht. Die gedraagt zich als een kracht die zich onmiddellijk over zeer grote afstanden verplaatste, wat in strijd lijkt te zijn met de idee dat niets sneller kan bewegen dan het licht.

Einstein ontwikkelde daarop zijn 'algemene theorie' dat onder andere de structuur van ruimte en tijd krom getrokken en uitgerekt zou kunnen worden door de zwaartekracht van een draaiend lichaam, zoals de aarde. Anders gezegd: de zwaartekracht wordt niet beschouwd als een 'kracht' maar als een 'veld' dat de ruimte om zich heen vervormt.

Dat overtuigde echter niet iedereen en was tot dusver onbewezen. Om die onzekerheid weg te nemen werd het GP-B-project ontwikkeld, een ruimtemissie die 600 miljoen euro kostte en moest nagaan of de theorie van Einstein klopte, dan wel moest worden aangepast. Het project ging al in 1959 van start, maar het duurde ruim 40 jaar voordat het echt werd uitgevoerd. Pas in 2004 lanceerde de ruimteorganisatie NASA het met vier uiterst precieze gyroscopen uitgeruste satellieten.

Hierdoor kunnen de wetenschappers nu eindelijk stellen dat Einstein inderdaad gelijk had. Ze waarschuwden wel dat het nog driekwart jaar duurt voordat alle gegevens allemaal zijn verwerkt, maar ze twijfelen niet langer aan de correctheid van Einsteins theorie.

-
Meer info hierover op Kennislink.