Strafvermindering voor gezinsmoordenaar H.

JustitieDe 35-jarige Richard H. uit Zoetermeer, die heeft bekend in april 2005 zijn vrouw en twee kinderen te hebben vermoord, is door het Gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot 20 jaar cel én tbs met dwangverpleging. De straf valt zo een stuk lager uit dan de levenslang waartoe de rechtbank hem eerder veroordeelde.

H. was tegen dat vonnis in beroep gegaan omdat de levenslange straf hem geen perspectief bood. Justitie eiste twee weken terug opnieuw levenslang, maar het Hof zet de straf dus toch om in 20 jaar met tbs.

Opmerkelijk is overigens dat eerder onderzoek aantoonde dat gezinsmoordenaar H. psychisch in orde was. Een tbs is in zo'n geval niet aan de orde. Een nieuw/ander onderzoek toonde echter aan dat H. tóch verminderd toerekeningsvatbaar is. Zodoende vond het Hof het nodig om H. een tbs-maatregel op te leggen naast zijn 20 jaar celstraf. Volgens het Hof kan de verdachte inzien dat de misdrijven die hij heeft gepleegd strafbaar zijn. Hij heeft echter onvoldoende geestelijke vermogens om ze te voorkomen.

Moord
Richard H. sloeg april 2005 zijn vrouw Claudia (31) dood met een honkbalknuppel en wurgde zijn twee dochtertjes Marieke (5) en Charlotte (3). Daarna begroef hij ze in een Brabants bos en meldde na enige tijd bij de politie hun vermissing.

Tijdens de verhoren gaf hij verschillende verklaringen voor zijn daden. Meest logische is dat hij zijn Poolse vriendin, die hij via internet had leren kennen, wilde ontmoeten en dat zijn gezin hem daarbij in de weg stond.

Levenslang
Als H. ook in hoger beroep tot levenslang veroordeeld zou zijn, dan had hij ook écht levenslang de cel in gemoeten. Alleen door middel van gratie had hij dan kunnen vrijkomen.

Twintig jaar met tbs biedt perspectief genoeg. Van die 20 jaar gaat 1/3 af, zodat er zo'n 13 jaar overblijft. Een tbs-behandeling start meestal nadat iemand de helft van zijn straf er op heeft zitten. Hoe lang die behandeling duurt, ligt aan de persoon en de beoordelende psychiaters en uiteindelijk de rechtbank. Het kan in principe levenslang zijn, maar ook slechts enkele jaren. Een gemiddelde tbs-behandeling duurt ongeveer 6 jaar.


Vermoorde gezinsleden
Omgebracht door Richard H.