Woede over oproep van arabist Jansen

Arabist en hoogleraar Hans Jansen deed vorige week in het opinieblad Opinio een oproep om ''vuile handen te maken'' bij het bestrijden van islamterreur. Volgens Jansen, sinds 2003 bijzonder hoogleraar voor 'het hedendaags islamitisch denken' aan de Universiteit van Utrecht, zou veiligheidsdienst AIVD een aparte afdeling moeten krijgen die op onorthodoxe wijze moslimradicalen in de gaten houdt. ''Een speciale afdeling van 'rotzakken' die zo nodig in het verborgene vuile handen maakt'', zo omschreef Jansen die door hem beoogde AIVD-afdeling.

In Nederlandse moslimkringen is met woede gereageerd op de oproep van Jansen, zo schrijft vandaag het Nederlands Dagblad. ''Hans Jansen demoniseert moslims en roept op tot moord'', vindt bijvoorbeeld Abdullah as-Siddiq van de islamitische website Expliciet.nl. Hij mailde dat gisteren aan alle media.

Niet alleen in moslimkringen reageerde men afwijzend op de oproep van Jansen. Zo vonden op ons eigen FOK!-forum nogal wat users de oproep van Jansen veel te ver gaan.

Gerechtvaardigd
Jansen vindt zijn oproep echter gerechtvaardigd, omdat volgens hem vaststaat dat er in Nederland veel meer mensen door radicale moslims worden bedreigd dan doorgaans wordt aangenomen. ''Ik ken een handvol namen van politici, schrijvers en artiesten die met bedreiging te maken hebben gehad en helemaal niet tot de signatuur van Wilders behoren. Maar ik noem ze niet.'' De dreigingen leiden tot vrijwillige zelfcensuur, zo zegt Jansen. Bovendien gebruiken gematigde islamieten volgens hem welbewust 'de radicalen' om hun wensen kracht bij te zetten.

De arabist, die onlangs een tweedelig standaardwerk voltooide waarin hij de overlevering rond Mohammed bespreekt, zegt dat de 'vuile handen'-afdeling van de AIVD wel zou moeten functioneren onder een strenge democratische controle. ''Het is niet aan mij om uit te werken hoe dat precies moet. Dat moeten juristen en mensen van veiligheidsdiensten doen.''

Volgens hem zijn Nederlanders - als bewoners van 'een vreedzame enclave' - vergeten dat de vrede soms met geweld verdedigd moet worden. Hij vreest echter dat het niet zal meevallen om dat overtuigend uit te leggen aan ''al die brave en aardige mensen van het CDA, de ChristenUnie en de rest.''