GL wil opheldering wapens extreem-rechts

De Tweede Kamer-fractie van GroenLinks eist opheldering over de wapenvondst die onlangs gedaan werd bij een extreem-rechtse inwoner van Spijkenisse. Eerder deze maand werden daar bij de 25-jarige Arris de B., die lid zou zijn van de extreem-rechtse skinheadbeweging 'Combat 18' en de neonazistische Nederlandse Volksunie (NVU), onder meer explosieven, een automatisch vuurwapen, een jachtgeweer, een handvuurwapen en hoeveelheden munitie aangetroffen. Naast De B. werd ook diens 18-jarige vriendin gearresteerd.

GroenLinks wil dat de de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) opheldering geven over de wapenvondst. De partij van fractieleider Femke Halsema wil weten of ''mogelijk gewelddadige acties op handen'' waren. De politie heeft overigens al laten weten daar geen aanwijzingen voor te hebben.

GroenLinks-Kamerlid NaÔma Azough van GroenLinks wil ook weten wat voor maatregelen de ministers voor ogen hebben om ''dit soort vormen van criminaliteit'' te voorkomen en te bestrijden. Azough zegt de indruk te hebben dat er sprake is van ''een blinde vlek in de opsporing en vervolging'' van rechts-extremisten die strafbare feiten plegen.Beeld uit het NOS-Journaal

Arris de B.
(foto 2005 KAFKA)