Ex-gevangene 14 miljoen dollar toegekend

Icoon OpmerkelijkEen federale rechtbankjury in New Orleans heeft vrijdag een ten onrechte ter dood veroordeelde Amerikaan een schadevergoeding van 14 miljoen dollar (¤10,8 miljoen) toegewezen.

De man, John Thompson (44), was in 1985 ter dood veroordeeld voor een moord die hij tijdens een overval begaan zou hebben. In 1999, weken voordat Thompson zou worden terechtgesteld, ontdekte een onderzoeker van de verdediging een forensisch rapport waaruit bleek dat Thompson de overval niet gepleegd kon hebben. Bloedsporen van de overvaller op de broek van het slachtoffer kwamen namelijk niet overeen met de bloedgroep van de veroordeelde.

Thompson is in 2003 alsnog vrijgesproken, na 18 jaar lang in een dodencel te hebben gezeten. Na een vijf dagen durende civiele rechtszaak tegen het plaatselijke openbaar ministerie stelde de jury hem nu in het gelijk. Thompsons twee advocaten zijn door Disney benaderd voor een verfilming van de zaak Thompson. Hun rollen zullen worden vertolkt door Matt Damon en Ben Affleck.