Oude Egyptenaren eerden goden met orgieŽn

De uitdrukking 'seks, drugs en rock-'n-roll' was in de tijd van de oude Egyptenaren nog onbekend, maar volgens dr. Betsy Bryan van de Amerikaanse John Hopkins-universiteit kenden ze daar indertijd wel hun eigen versie van. Dat blijkt uit opgravingen in de tempel van Moet in Karnak (Luxor) die de archeologe heeft gedaan.

De tempel werd gebouwd in 1470 vůůr Christus door de vrouwelijke farao Hatsjepsoet. Daarna werd het complex ontelbare keren verbouwd en uitgebreid over een periode van 1.300 jaar. Diep in de ruines ontdekte Bryan hiŽroglyfen waarop onder leiding van vrouwelijke priesters grote hoeveelheden bier worden gedronken, waarna de deelnemers zich overgeven aan seksorgiŽn. Muziek - vooral drummers - speelden een grote rol in het festival. Het woeste drinkgelag werd kennelijk elk jaar, na de eerste overstroming van de Nijl, gehouden.

Volgens Bryan ging er achter het bacchanaal een religieus ritueel schuil. Het uitbundige drinkgelag was gebaseerd op de mythe dat de bloeddorstige leeuwengodin Sekhmet na een zuipfeest uit haar roes ontwaakte in de vorm van de veel gezelliger godin Hathor. Het hoogtepunt van het festival was dan ook als de drummers de dronken feestvierders uit hun roes deden ontwaken in de hoop dat ze de herboren godin zouden aanschouwen.

De opvolgers van Hatsjepsoet probeerden het festival te onderdrukken, maar dat lukte niet. De geschiedschrijver Herodotus beschrijft zo'n duizend jaar later, in 440 voor Christus, een wijnfestival waaraan 700.000 mensen deelnamen en waarbij ''mťťr wijn werd binnengegoten dan anders op een heel jaar en waar vooral de vrouwen zich goed lieten gaan.''

Overigens kenden de oude Egyptenaren ook een variant op onze Bob: een paar aanwezigen bleven nuchter om ongelukken te voorkomen en de anderen naar huis te helpen.