Emmers bloed begeleiden Amazonezwemmer

Icoon OpmerkelijkVelen zouden nog niet eens proberen de Amazone over te steken. Een Sloveense avonturier is evenwel van plan de langste rivier ter wereld af te zwemmen, een afstand van 5430 kilometer, en daarbij piranha's, slangen, krokodillen en zelfs haaien te trotseren.

Op begeleidingsboten zullen emmers dierenbloed klaarliggen om vleesetende vissen en reptielen op afstand te houden van de 52-jarige Martin Strel. Hij gaat 1 februari in de Peruaanse junglestad Atalaya te water en hoopt op 11 april aan te komen aan de Atlantische kust van Brazilië.

De Sloveen is van plan elf tot twaalf uur per dag in het water te liggen, waarbij hij wordt beschermd door een zwempak en speciale crčme. Een team van twintig mensen begeleidt Strel. 's Nachts slaapt de zwemmer een paar uur en wordt hij verzorgd door artsen en masseurs.

Strel vraagt met zijn zwemtochten aandacht voor het regenwoud en de ziekte van Alzheimer. Hij staat al meerdere keren in het Guinness Book of Records, onder meer voor het afzwemmen van de Midden-Europese Donau, de Mississippi (VS) en de Jangtsekiang in China.

De Amazone rivier
Zwemmen voor je leven