Finse wiskundige maakt breinkraker-sudoku

Icoon OpmerkelijkEen Fins wiskundige zegt 's werelds moeilijkste sudoku puzzel te hebben gemaakt. De hersenkraker kostte drie maanden werk en het onderzoeken van een miljard combinaties om hem te ontwikkelen. ''A.I. Slak is de moeilijkste sudoku puzzel die tot dusver bekend is'', aldus de 37-jarige maker Arto Inkala, doctor in de toegepaste wiskunde.

''Ik heb de sudoku A.I. Slak genoemd, omdat 'ie op een slak lijkt. De puzzel oplossen is als een intellectuele fijnproever-belevenis. A.I. zijn mijn initialen'', voegt Inkala daaraan toe. Volgens een berekening op een sudoku internetsite kan AI Slak aanspraak maken op de hoogste positie op de lijst van sudoku's lastigste hersenkrakers.

Als je de Slak wilt kraken, moet je acht oorzaken en gevolgen tegelijk overzien, terwijl de moeilijkste varianten die de doorsnee burger probeert maar één of twee combinaties tegelijk vergen, legt de wiskundige uit.

Sudoku-experts hebben zich inmiddels door de moeilijke opgave geworsteld en hem weten op te lossen. De maker heeft toegezegd nog moeilijkere versies te zullen bedenken.

Arto Ikala's AI Etana: extreme nightmare
Probeer deze maar niet