Amerikaanse minister Rumsfeld stapt op

Icoon Politiek De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft woensdag zijn ontslag ingediend. De Amerikaanse president George Bush heeft aangegeven dat hij Robert Gates, voormalig leider van de CIA, benaderd heeft om Rumsfeld te vervangen. Dat heeft CNN gemeld.

De bewindsman lag al geruime tijd onder vuur, vanwege zijn beleid in Irak. Hij is degene die de oorlog in Irak vormgegeven heeft. Experts zeggen dat er sprake is van een burgeroorlog in dat land. Ook Bush heeft toegegeven dat de situatie begint de lijken op de oorlog in Vietnam. "De tijd is rijp voor een nieuwe leider van het Pentagon", aldus Bush. De president eert het werk van Rumsfeld in de invasie, maar vindt het ook belangrijk dat er "frisse vooruitzichten komen in deze kritieke fase van de oorlog".

De leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, had van tevoren het vertrek geëist van de omstreden bewindsman. Nu de Democraten in de verkiezingen dinsdag de meerderheid in het Huis veroverd hebben, is de druk op Rumsfeld verder toegenomen. Ook is de kans aanwezig dat de Democraten de grootste partij worden in de Senaat, waardoor het voor Rumsfeld nog moeilijker zou worden om aan te blijven. Daarom heeft Rumsfeld de eer aan zichzelf gehouden en is hij opgestapt. Uit exit-polls blijkt dat het Irakbeleid voor kiezers een belangrijk onderwerp is geweest, waardoor ze massaal voor de Democraten gekozen hebben.



Exit Rumsfeld

Met dank aan Alex858 en Yi-Long voor de submit.