Michiel Smit probeert weer De Spreeksteen

Nieuw Rechtsleider Michiel Smit gaat volgende week zondag wederom een poging ondernemen om vanaf de Spreeksteen in het Amsterdamse Oosterpark zijn mening te verkondigen. De organisatoren van De Spreeksteen hebben Smit daartoe uitgenodigd.

Twee weken geleden wilde Smit ook al vanaf de Spreeksteen het woord voeren, maar dat werd hem onmogelijk gemaakt door een groepje anti-fascisten. Op de website van Indymedia staan foto's en een verslag van de mislukte poging van Smit het woord te voeren.

De Spreeksteen wil met de nieuwe uitnodiging aan Smit afstand nemen van lieden die anderen de mond willen snoeren. Een kraker noemde het zelfs ''een goede traditie om fascisten in het Oosterpark niet te laten spreken''. De Spreeksteen beschouwt dit soort gedrag als politiek geweld en wil daar niet voor wijken. Ze roept een ieder op om Smit aan te horen en op 22 oktober met hem in debat te gaan.

Volgens De Spreeksteen wordt er overleg gevoerd met stadsdeel Oost/Watergraafsmeer om de vrijheid van meningsuiting tijdens het bezoek van Smit te garanderen. Een woordvoerder van burgemeester Job Cohen stelde deze week dat Smit gewoon vrijuit kan praten als hij in Amsterdam is, net als zijn tegenstanders.

Leerdam
Op De Spreeksteen kan iedereen het woord voeren. Alleen op de zondagmiddagen is er een vastgesteld programma. Zo komt morgen onder meer PvdA-Kamerlid John Leerdam er spreken.

Overigens ontvingen de organisatoren van De Spreeksteen deze maand een dreigbrief van oud Amsterdamsraadslid RenÚ Danen. Hij zei dat als Smit zich racistisch zou uitlaten hij de De Spreeksteen zou aanklagen voor de rechter. De organisatie vond dit zo merkwaardig dat ze de brief online zette.