'Zorgpremie volgend jaar fors omhoog'

Icoon Economie Het koepel Zorgverzekeraars Nederland (ZN) denkt dat de zorgpremies volgend jaar weleens flink kunnen stijgen. De ramingen van minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid zijn volgens de koepel te laag. ZN denkt dat Hoogervorst de ramingen misschien expres te laag laat uitvallen omdat de verkiezingen eraan komen.

Hoogervorst denkt dat verzekerden volgend jaar een gemiddelde zorgpremie van 1143 euro per jaar gaan betalen (waarvan ze 91 euro het jaar daarop via de no-claimregeling terug kunnen krijgen). Dat is een stijging van tien procent, oftewel honderd euro per jaar. ZN denkt dat de zorgpremie zal stijgen met honderdtwintig euro per jaar.

ZN-Directeur Martin Bontje denkt dat de huidige zorgpremies veel te goedkoop zijn. Verzekerden betalen gemiddeld zestig euro voor de uitvoeringskosten van verzekeraars. "Dat is veel te weinig. Daarmee lijden alle verzekeraars verlies", aldus Bontje. Elke verzekeraar verliest volgens hem veertig euro per verzekerde. Deze prijs is laag uitgevallen door de hevige concurrentiestrijd van vorig jaar.

Hoe ver de premies zullen stijgen hangt volgens Bontje af van de verzekeraars. "Dat hangt er vanaf in hoeverre de verzekeraars opnieuw verlies willen of kunnen nemen. En dat hangt weer af van hun reserves, en van wat de andere verzekeraars doen. Ze willen voorkomen dat verzekerden weglopen".

In november zal het duidelijk worden hoe hoog de feitelijke zorgpremies zullen worden voor het komende jaar. Als een verzekerde wil wisselen van zorgverzekeraar moet dit voor 1 januari gemeld worden. Aanmelden bij een andere verzekeraar kan nog de hele maand januari. ZN denkt dat er ditkeer geen administratieve chaos zal plaatsvinden onder zorgverzekeraars.

Met dank aan pberends, Stratus en GTV voor de submit.