'Gouden Kooi is echt geen treitershow'

John de MolHet nieuwe Talpa-realityprogramma 'De Gouden Kooi' wordt echt geen treitershow, zoals het in de pers vaak is omschreven. Dat zei zenderbaas John de Mol donderdag bij de presentatie van het programma in een kapitale villa in Eemnes.

Deelnemers kunnen die villa en een omvangrijk geldbedrag winnen door zo lang mogelijk in het met camera's behangen landgoed te blijven zitten. Degene die het het langst volhoudt, geldt als winnaar.

Om als laatste over te blijven, kunnen deelnemers elkaar proberen weg te pesten. "In het gewone leven gebeurt dat natuurlijk ook", zegt De Mol. Daarom zal het in de villa ook wel gebeuren, maar als het te gortig wordt, grijpen we in. We hebben diverse regels opgesteld om puur treiteren te bestraffen. Bewoners kunnen zelfs anderen wegsturen op de zogenoemde ontslagdag, die eens per maand wordt gehouden. Iemand die zich dus echt als een 'asshole' gedraagt kan door de groep worden weggestemd", schetst De Mol. Daarvoor wordt wel een vervanger ingeroepen.

De aankondiging van de show, die vanaf 2 oktober op werkdagen om 19.30 uur is te zien, leidde zelfs tot vragen in de Tweede Kamer. De Mol heeft zich daaraan gestoord. "Ik ben verbaasd dat een kamerlid aan een half woord al genoeg heeft om zich een mening te vormen. Ik hoop niet dat dat met andere dossiers ook zo gebeurt. Ik zou zeggen: verdiep je eens in de materie."

In tegenstelling tot in Big Brother worden kandidaten gigantisch in de watten gelegd. Ze worden vanaf het moment dat ze over de drempel stappen betiteld als miljonair en mogen mensen laten komen om allerlei diensten te verrichten. Zelfs het laten komen van een prostituee behoort tot de mogelijkheden. De tien bewoners mogen alleen het terrein niet af en dat zorgt volgens De Mol al voor voldoende spanningen.