Kinderen bij zedendelinquent geplaatst

Icoon BinnenlandsDe Jeugdzorg van het Leger des Heils heeft twee jonge kinderen uit Noord-Holland twee maanden bij een voor een zedenmisdrijf veroordeelde man in Joure laten zitten, terwijl de instelling op de hoogte was van het verleden van de man.

Na de periode van twee maanden werden de kinderen bij een ander gezin geplaatst. De Jeugdzorg van het Leger des Heils had zich laten adviseren door een consulente op het gebied van persoonsgebonden budgetten (pgb), zei Haeije Manders, locatiemanager van het Leger des Heils in Alkmaar dinsdag.

De kinderen werden in maart bij de man en zijn vrouw in Joure ondergebracht. In juni raakte Jeugdzorg op de hoogte van het verleden van de man. We moesten de kinderen toen op een andere plek onderbrengen. We wilden dat ze meteen naar een ander gezin zouden gaan en niet via allemaal tussenplaatsen. Dat was een afweging. Het vinden van een nieuw gezin heeft langer geduurd dan gedacht, aldus Manders.

Eind augustus werden de kinderen bij de zedendeliquent weggehaald. De man is 1994 veroordeeld wegens ontucht met een minderjarige stiefdochter.

De instelling stelt op basis van goed vertrouwen het advies van de pbg-consulente te hebben gevolgd. Dat blijkt dus niet te werken. We hebben het beleid na deze specifieke zaak landelijk aangepast. Naar pleeggezinnen wordt nu eerst onderzoek gedaan, aldus Manders.

De gemeente SkarsterlÔn, waar Joure onder valt, kondigde maandag in een officiŰle verklaring een onderzoek aan naar de handel en wandel van de zedendeliquent. De man zou nadien ook oudere kinderen hebben opgevangen. De vrouw van de man bevestigde dat dinsdag.