Kort geding om persoonsgegevens internetpiraten
Moederbedrijf UPC van Chello weigert volgens Brein naam en adres te onthullen van drie klanten die grote hoeveelheden beschermde films, muziek en software hebben aangeboden via de internetpagina Dikkedonder.nl. Met hulp van een deurwaarder werd die site in februari uit de lucht gehaald.
De stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) wil weten wie er schuil gaat achter de drie bijnamen van de gebruikers van Dikkedonder.nl om ze te kunnen aanpakken. "Wij hebben recht op die gegevens. Als het gaat om beheerders krijgen we die meestal ook wel. Het gaat nu echter om drie personen die extreem veel materiaal hebben gedeeld. Dat is strafbaar", verklaarde Kuik.
UPC reageerde vrijdag verrast op de aankondiging. Het bedrijf heeft de tegenpartij laten weten niet te beschikken over de identiteitsgegevens van de verdachte klanten, zei een woordvoerder. De internetaanbieder deelt de overtuiging dat ze in overtreding waren.
De stichting Brein verloor eerder een rechtszaak tegen vijf grote providers (waaronder Chello) om de gegevens van 45 gebruikers van het veelgebruikte uitwisselprogramma Kazaa. Het kort geding is een nieuwe poging, bevestigde Kuik. De rechtszaak dient dinsdagmiddag in Amsterdam.