'Val kabinet slecht voor economie'
De werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het "tragisch en onbegrijpelijk" dat het zo ver is gekomen dat het kabinet is gevallen. "Onderzocht moet worden of het toch mogelijk is dit kabinetsbeleid voort te zetten. Alles is beter dan een kabinetscrisis. De economie draait weer goed. De val van het kabinet is niet goed voor het consumentenvertrouwen en dus ook niet voor het bedrijfsleven", zo liet de organisatie weten. Er moet volgens hen nog dringend een aantal dingen gebeuren om het economisch fundament te versterken. Ze kunnen de val van het kabinet niet uitleggen. "Waar gaat het nou over? Er is geen verschil van mening over het financiële en sociaal-economische beleid. Het is een conflict over personen".
Ondanks dat de vakbond CNV niet al te goed kon opschieten met het kabinet-Balkenende II, staat voorzitter René Paas "niet te juichen" bij de val van het kabinet. "De economie herstelt zich, het vertrouwen ook. Dit is juist het moment voor belangrijke sociale investeringen". Ook hij begrijpt de reden van de val niet. "Het ziet ernaar uit dat we nu moeten wachten op een volgend kabinet voor maatregelen die dringend noodzakelijk zijn. Het gehakketak rond een paspoort levert ons allemaal een half jaar verlies op".
Alleen de vakcentrale FNV is verheugd op de val van het kabinet. "Eindelijk. Er is door dit kabinet al teveel leed aangericht. Dat stopt nu", aldus voorzitter Agnes Jongerius. Ze vinden dat het vanaf nu moet gaan om "dingen die mensen echt bezig houden. Zoals: hoe vind ik een baan en hoe houd ik mijn baan?". Ze vinden het kabinet-Balkenende II een kabinet dat groepen burgers tegen elkaar opzette. "Ze bezuinigde waar het moest investeren. Nederland verdient beter". Ze verwachten een nieuw kabinet die socialer beleid zal maken "dan het afbraakbeleid van Balkenende".