Vier jaar cel voor Zweed wegens besnijdenis

Icoon BuitenlandsEen Zweedse rechtbank heeft gisteren een Zweedse man van Somalische afkomst tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank in GŲteborg achtte de man schuldig aan genitale verminking van zijn dochter. Dit is de eerste keer dat een vonnis wordt uitgesproken voor genitale verminking bij vrouwen of meisjes in Zweden. Het is verboden sinds 1982.

De 41-jarige Ali Elmi Hayow werd in maart jongstleden opgepakt op verdenking van het laten besnijden van zijn dochter. Hij zou haar de ingreep hebben laten ondergaan tijdens een bezoek aan Mogadishu, de hoofdstad van SomaliŽ. Volgens aanklager Agneta Henrikson heeft hij het meisje toen zij 13 jaar oud was samen met iemand anders in bedwang gehouden, terwijl weer iemand anders de besnijdenis uitvoerde. Naast de gevangenisstraf oordeelde de rechtbank dat ook zijn dochter geld van hem moet ontvangen. Hij moet 37.500 euro smartengeld aan haar betalen.

Een medisch onderzoek en een verklaring van de dochter waren aanleiding tot de aanklacht tegen de man. Wereldwijd komt vrouwenbesnijdenis nog betrekkelijk vaak voor. Zo'n 130 miljoen vrouwen zijn naar schatting besneden, veelal in Afrika, het Midden-Oosten en enkele Aziatische landen. Volgens statistieken van de Verenigde Naties ondergaan dagelijks meer dan 8000 vrouwen en meisjes deze verminking.

Met dank aan PunjabiMC voor de submit.