WK 2006: Uitslag Nederland - Ivoorkust

Icoon WK 2006Nederland heeft zich gekwalificeerd voor de achtste finales van het WK Voetbal. In Stuttgart rekende Oranje af met Ivoorkust: 2-1. Al na ťťn helft stond deze stand op het scorebord. Robin van Persie en Ruud van Nistelrooij brachten Oranje op 2-0, even later tekende Bakari Konť voor de aansluitingstreffer.

Marco van Basten zag in de 1-0 overwinning op ServiŽ en Montenegro geen aanleiding zijn basisopstelling te wijzigen. De bondscoach was daartoe ook niet gedwongen, want Oranje bleef verstoken van blessures of schorsingen. Het enige 'twijfelgeval' Edwin van der Sar kreeg ruimschoots op tijd het stempel wedstrijdfit. Keuzeheer Henri Michel van Ivoorkust koos ditmaal voor PSV'er Arouna Konť als kompaan van Didier Drogba. Daardoor liep Bonaventure Kalou om even voor zes uur richting de reservebank in het oranje gekleurde Gottlieb Daimler Stadion van Stuttgart.

Met snel positiespel greep Nederland het initiatief in de beginfase. Ivoorkust begon teruggetrokken en wachtte op wat ging komen. Wanneer les Elťphants de bal eenmaal hadden, werd die snel weer prijsgegeven. Na zo'n tien minuten verflauwde de Nederlandse overheersing. Ivoorkust pinde Oranje vast, zonder tot uitgespeelde kansen te komen. Giovanni van Bronckhorst was bijna de veroorzaker van een penalty. Scheidsrechter Ruiz zag echter niets in het vasthouden van Ebouť.

Net in deze lastige periode benutte Robin van Persie op magistrale wijze een vrije trap. De aanvaller doorkliefde bijna de netten achter keeper Tizie nadat hij zelf onreglementair werd gestuit door Kolo Tourť. Binnen enkele minuten deelde Oranje een nieuwe dolkstoot uit: Ruud van Nistelrooij toonde zijn koelbloedigheid op aangeven van Arjen Robben: 2-0. De buitenspelval van Ivoorkust klapte net te laat dicht, symptomatisch voor het matige verdedigen van de Afrikanen. Na deze treffer viel Nederland ver terug, met veel balverlies. De deur voor Ivoorkust werd zo op een kier gezet. Bakari Konť strafte lamlendig defensief handelen af met een van de goals van het toernooi. Even leek Ivoorkust op gelijke hoogte te komen, maar in een zeer kansrijke situatie wist Drogba de vrijstaande Arouna Konť niet te bereiken.

Khalid Boulahrouz verving John Heitinga aan het begin van de tweede helft. Vijf minuten na de hervatting maakte Rafael van der Vaart zijn WK-debuut. Van der Vaart loste Wesley Sneijder af. Positioneel veranderde er allemaal niets. Het zeer hoge tempo zette zich voort in het tweede bedrijf. Ivoorkust voerde de druk op, daartoe geholpen door slordigheidjes aan Nederlandse zijde. Behoudens afstandschoten, die vaak overvlogen of simpel werden gekeerd door Van der Sar, bleef het echter rustig voor het Nederlandse doel. Ooijer, Boulahrouz en Mathijsen hielden de Ivoriaanse aanvallers keurig in bedwang.

Oranjes positiespel kenmerkte zich echter door onrust. Om het middenveld te versterken bracht Van Basten middenvelder Denny Landzaat voor Van Nistelrooij. Ivoorkust bleef dicteren en nu kwamen wel de kansen. Van Persie haalde een kopbal van Drogba weg van de lijn en Van der Sar maakte een schietpoging van Yapo onschadelijk. Over het algemeen ontbrak het Ivoorkust aan overzicht in de eindfase. De Afrikanen schakelden in de laatste minuten amechtig over op de lange pass van achteruit, maar ook die bood geen soelaas. Nederland kon weer rustig ademhalen, koesterde de bal en speelde zich naar de achtste finales. Woensdag strijdt Oranje samen met ArgentiniŽ om de groepswinst.Stand groep C:
1.ArgentiniŽ** 2-6 (8-1)
2.Nederland** 2-6 (3-1)
3.Ivoorkust 2-0 (2-4)
4.ServiŽ en Montenegro 2-0 (0-7)Meer WK-nieuws vind je op de WK-site