Koningin schudt geen handen in moskee

Koningin Beatrix bezoekt vandaag de Mobarak Moskee in Den Haag. Daarbij zal zij geen handen schudden. Dit is afgesproken uit respect voor de islamitische regels. Sommige moslims willen een vrouw niet de hand schudden. Om pijnlijke of gÍnante situaties te voorkomen (denk aan Verdonk in 2004) is daarom besloten helemaal geen handen te schudden.

Het bezoek wordt gehouden ter ere van het 50-jarig bestaan van de moskee. Het is het oudste islamitische gebedshuis in Nederland. De islamitische stroming Ahmadiyya Moslim Gemeenschap nam in 1955 het initiatief tot de bouw van het gebedshuis. De Aymediyya-moslims, die door de soennitische meerderheid vaak als ketters worden beschouwd, staat bekend als zeer open en tolerant, maar ze houden zich wel aan de islamitische regels. De gemeenschap is aan het eind van de negentiende eeuw ontstaan in India. De beweging is in Nederland actief sinds de jaren twintig van de vorige eeuw en telt zo'n 1.500 leden, meest mensen van Hindoestaans-Surinaamse komaf.

Volgens Hibatunnoer Verhagen, voorzitter van de Ahmadiyya beweging in Nederland, heeft handen weigeren niets te maken met ongelijkheid: ''het is juist een teken van respect.'' In principe raken mannen en vrouwen elkaar gewoon niet aan als ze geen directe familie zijn. Daar horen de handen ook bij, aldus Verhagen.