Werkstraf voor maker Housewitz

JustitieDe 23-jarige student Dirk T. uit Brielle is vanochtend door de politierechter in Rotterdam veroordeeld tot 40 uur werkstraf voor het maken van het flashfilmpje Housewitz. Er was 60 uur werkstraf geŽist wegens discriminatie en belediging van Joden. In augustus 2005 ontstond internationaal grote opschudding over het filmpje toen het Auschwitz-museum in Polen boos reageerde op de creatie van T. Daarop deed het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) tot twee keer toe aangifte tegen de maker van 'Housewitz'.

In de rechtbank werd de flashanimatie vanochtend vertoond. Volgens de officier van justitie een ''bijzonder walgelijk'' iets. Dirk T. zei dat het begonnen was met een woordgrap. Hij vond het naar eigen zeggen ludiek. De rechter verklaarde echter dat de grenzen van de artistieke vrijheid zijn overschreden en noemde de clip beledigend. T. accepteert zijn straf. Hij tekent geen beroep aan. Hij heeft zich eerder al uitgebreid geŽxcuseerd voor zijn creatie.

Toen de commotie indertijd ontstond haalde T. snel het filmpje van zijn website. Meerdere weblogs hadden echter mirrors neergezet, onder wie Geenstijl. Tegen dit laatste weblog is ook aangifte gedaan door het MDI. De officier van justitie zei vandaag echter niets over een mogelijke strafzaak tegen GeenStijl. Inmiddels staat het filmpje overigens op meerdere internationale sites, waaronder opmerkelijk genoeg een site in Polen.

Fictief
De flashanimatie was een 'reclame' voor het fictieve technofeest 'Housewitz', dat moest plaatsvinden op 4 mei 2005 op het terrein van het voormalige vernietigingskamp Auschwitz. Te zien is onder meer een hek met het opschrift 'Tanzen macht frei', een verwijzing naar de originele Auschwitzpoort met de tekst 'Arbeit macht frei'.

In de animatie zijn verder uitgemergelde lichamen van Joodse kampslachtoffers te zien met de tekst: Dresscode: dress as skinny Jew. Verder bevat het filmpje onder meer beelden van de gaskamers (met de tekst dat 'douchen gratis is') en een stapel lijken waarbij vermeld staat dat er een gangbang zal plaatsvinden. Het filmpje wordt afgesloten met een afbeelding van Adolf Hitler.


Beelden uit Housewitz

Met dank aan dennistd voor de submit.