Slovenië krijgt euro, Litouwen niet

Euro bankbiljetten De Europese Commissie zal vandaag bekendmaken of Slovenië en Litouwen op 1 januari 2007 toe mogen treden tot de eurozone. Waarschijnlijk zal de Commissie zich strikt aan de criteria houden, wat betekent dat Slovenië wel toe mag treden tot de eurozone en Litouwen niet.

De inflatie van Litouwen is met 2.63 procent slechts een klein beetje hoger dan de criteria, die 2.60 procent toestaan. De inflatie is ontstaan sinds het land een grote economische groei heeft. De economie van Litouwen groeide met 7,5 procent vorig jaar. Daarmee staat Litouwen op de derde plaats van meest groeiende EU-lidstaten. Economische groei zorgt vaak voor inflatie. Sinds de toetreding van de Oost-Europese staten tot de EU is de economische groei in deze staten behoorlijk gestegen.

Eurocommissaris Joaquin Almunia van Monetaire Zaken wil dat de regels van eurozone sterk nageleefd worden. De belangrijkste taak van de Europese Centrale Bank is het tegengaan van inflatie, vandaar dat de criteria zo sterk nageleefd moeten worden. Hij denkt dat het versoepelen van de criteria later problemen kan geven. De inflatie van Slovenië is 2,4 procent, en daarmee voldoen zij aan de criteria.

Estland wil ook toetreden tot de eurozone, maar heeft deze wens laten varen omdat ook de inflatie van Estland te hoog is. Estland zal geen extra belasting op tabak en alcohol voeren om inflatie tegen te gaan. Brussel was het eens met dit besluit.