Voetbal: Huntelaar niet mee naar WK

Icoon Nederlands ElftalBondscoach Marco van Basten heeft zojuist zijn definitieve selectie bekendgemaakt voor het WK in Duitsland. Liefst acht verdedigers kregen een invitatie. Klaas Jan Huntelaar, Nigel de Jong, Romeo Castelen en Barry Opdam ontbreken.

Dinsdag gaf Van Basten aan dat van de vier pure aanvallers er één zou moeten afvallen. Dit lot is Klaas Jan Huntelaar, de topscorer van de Eredivisie, beschoren. Onder andere Jan Vennegoor of Hesselink kreeg de voorkeur. Ajax en AZ zijn met vijf spelers de hofleverancier. Daarbij ook Kew Jaliens en John Heitinga, en niet Barry Opdam, die tijdens de kwalificatie geregeld speelde.

In totaal verdienen veertien van de afgevaardigden hun brood in de Eredivisie. Alleen Edwin van der Sar, Phillip Cocu, André Ooijer en Giovanni van Bronckhorst zijn nog over van de groep die als vierde eindigde op het WK van 1998. Enkele beeldbepalende figuren van toen, zoals Patrick Kluivert en Clarence Seedorf, zaten niet eens in de voorselectie. Edgar Davids maakte hier nog wel deel van uit, maar zijn WK-kansen verschrompelden toen hij geen invitatie kreeg voor het vrijdag afgeronde trainingskamp.

Oranje oefent in de aanloop naar het WK driemaal, tegen Kameroen (27 mei), Mexico (1 juni) en Australië (4 juni). Op 11 juni speelt Nederland, twee dagen na de opening van de mondiale, haar eerste WK-duel als Servië en Montenegro als tegenstander fungeert. Later kruist Oranje de degens met Ivoorkust (16 juni) en Argentinië (21 juni).


De selectie:

Doel: Edwin van der Sar (Manchester United), Maarten Stekelenburg (Ajax), Henk Timmer (AZ)

Verdediging: André Ooijer (PSV), Khalid Boulahrouz (Hamburger SV), Giovanni van Bronckhorst (FC Barcelona), Tim de Cler (AZ), Joris Mathijsen (AZ), Jan Kromkamp (Liverpool), John Heitinga (Ajax), Kew Jaliens (AZ)

Middenveld: Mark van Bommel (FC Barcelona), Phillip Cocu (PSV), Denny Landzaat (AZ), Hedwiges Maduro (Ajax), Wesley Sneijder (Ajax), Rafael van der Vaart (Hamburger SV)

Aanval: Dirk Kuijt (Feyenoord), Ruud van Nistelrooij (Manchester United), Arjen Robben (Chelsea), Robin van Persie (Arsenal), Ryan Babel (Ajax), Jan Vennegoor of Hesselink (PSV)


------------------------------
Kijk voor al het voetbalnieuws, de wekelijkse donderdagcolumn en uitslagen op de FOK!voetbalmanager!