Reanimatieapparatuur in winkels Dirk van den Broek

Icoon Binnenlands Supermarktketen Dirk van den Broek voorziet als eerste in Europa al zijn winkels met reanimatieapparatuur. Met de automatische externe defibrillator (AED) kan bij een hartstilstand het hart weer op gang worden gebracht met een elektrische schok. De Harstichting is blij met het plaatsen van AED's in de publieke ruimte en spreekt over een doorbraak.

Elk jaar overlijden 15.000 mensen aan een acute hartstilstand. Dat komt neer op circa driehonderd mensen per week. "Mensen worden, na de thuissituatie, vooral getroffen op vliegvelden, in casino's en in winkelcentra", vertelt dr. Ank van Drenth van de Hartstichting. Indien binnen zes minuten wordt gereanimeerd met een AED, is de kans op overleven zeventig procent. "Ambulances zijn gemiddeld tien minuten na melding ter plaatse. Dat is te laat voor iemand met een hartstilstand. AED's kunnen daarom veel levens redden."

Twee weken geleden nog kreeg een klant in een filiaal van de Dirk van den Broek een hartstilstand. "De ambulance was gelukkig op tijd, maar we moeten, als drukste supermarkt van Nederland, toch onze verantwoordelijkheid nemen", aldus directeur Dirk van den Broek jr.

Het is de bedoeling dat alle honderd supermarkten van Dirk van den Broek, Digros en Jan Bruins medio september zijn voorzien van AED's. Het personeel zal worden getraind in de bediening van het apparaat.


Op winkelwagentjes wordt de aanwezigheid
van de AED's aangekondigd