Polen krijgen makkelijker werkvergunning

Icoon Economie Staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken houdt vast aan het plan om vanaf 1 mei Oost-Europese werknemers makkelijker een werkgunning te verlenen. Pas als blijkt dat in sommige sectoren "verontrustend veel" Nederlandse werknemers verdrongen worden, wil hij overwegen om apart beleid per sector te maken. Hij streeft ernaar om vanaf 1 januari 2007 de grenzen volledig te openen.

Van Hoof wil dat het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) vanaf 1 mei bij het verstrekken van een werkvergunning niet meer bekijkt of er wel voldoende arbeidskrachten in Nederland te vinden zijn. Hij verwacht niet "dat er op grote schaal sprake zal zijn van verdringing", door de dalende werkloosheid en de groei van het aantal vacatures. Van Hoof wil de werkgevers niet onnodig opzadelen met "bureaucratische rompslomp" en vreest dat het tekort aan werknemers de Nederlandse economie zal afremmen.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum is teleurgesteld. Een Kamermeerderheid wilde in een aantal sectoren vast houden aan een strengere aanpak. Van Hoof negeert deze wens. Van Hijum is het eens met Van Hoof dat veel sectoren meer werknemers kunnen gebruiken. "Maar bijvoorbeeld in de bouw en transport is wel degelijk sprake van verdringing. In de bouw zitten 10.000 mensen in de WW en in de transport 6000, terwijl in deze sectoren al veel Polen werken".