Bankverbod voor Hofstadgroep

TerrorismeMinister Ben Bot van Buitenlandse Zaken heeft banken en verzekeraars verboden zaken te doen met veroordeelde leden van de Hofstadgroep. Het verbod gaat per direct in. Dat betekent dat de negen veroordeelden zich niet meer kunnen verzekeren, geen geld meer kunnen lenen en dat al hun tegoeden worden bevroren. De minister heeft de personalia van de Hofstadgroepleden vrijgegeven aan de banken en verzekeraars.

De maatregel van Bot is gebaseerd op een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Daarin staat omschreven dat alle landen maatregelen moeten nemen om te verbieden dat financiŽle middelen ter beschikking worden gesteld aan personen die terroristische daden plegen.

De banken en verzekeraars zijn verplicht mee te werken aan het verbod. De Nederlandsche Bank (DNB) ziet toe op het verbod. In het uiterste geval kan de DNB zelfs aangifte doen bij justitie als financiŽle instellingen niet goed meewerken.

Raadsman Victor Koppe die optreedt namens twee leden van de Hofstadgroep, noemt de maatregelen schandalig: ''Niet te geloven. Enkele veroordeelden die inmiddels weer op vrije voeten zijn, proberen hun leven weer op te bouwen. Daar heb je toch een bankrekening of autoverzekering voor nodig? Het lijkt alsof de Nederlandse staat er werkelijk alles aan doet om deze mensen weg te pesten.''