Nederlandse sekstoeristen Marokko bekennen

AlgemeenDe drie Nederlandse homosekstoeristen die vorige maand in Marokko werden opgepakt voor seks met jongeren, hebben bekend dat ze voor gayseks met jongeren naar het Noord-Afrikaanse land zijn afgereisd. In tegenstelling tot wat gisteren gemeld werd, riskeert de 40-jarige Michel E. uit Son en Breugel volgens De Telegraaf geen vier, maar twintig jaar cel wegens pedofilie.

E. werd 's ochtends vroeg bij een inval in zijn huurappartement naakt aangetroffen in het bijzijn van de 17-jarige Mohammed A. Deze heeft bekend dat hij al twee jaar lang tegen betaling van tussen de 10 en 20 euro per ontmoeting, een seksuele relatie had met de Nederlandse sekstoerist. Dit betekent dat hij 15 jaar oud was toen hij met E. voor het eerst naar bed ging. (Trouw meldde gisteren dat A. 16 was, wat zou betekenen dat hij 14 was tijdens de eerste seks.) E. ontkent overigens pedofiel te zijn en zegt dat A. hem zijn leeftijd had verzwegen.

De andere twee Nederlanders, Cees van der B. (57) en Paul K. (57) uit Utrecht, hebben ook bekend voor seks naar de Marokkaanse stad Marrakech te zijn gegaan. Zij werden aangetroffen met twee homoprostituées van 20 en 25 jaar. De Utrechters riskeren waarschijnlijk één jaar celstraf. Zij zijn niet wegens pedofilie aangeklaagd, maar vanwege homoseksualiteit en uitlokking tot prostitutie.

Marrakech
De Zuid-Marokkaanse stad Marrakech is een notoire bestemming voor Europese sekstoeristen. Tot voor kort konden toeristen vrijuit hun gang gaan. Vorige maand zond het Spaanse televisiestation Antena 3 echter een reportage uit met de verborgen camera. Daaruit bleek hoe gemakkelijk het is om in de stad minderjarige prostituées te vinden. Vanaf dat moment is de politie feller gaan rechercheren en vervolgen.

Critici zeggen dat de Marokkaanse politie hierbij weinig tot geen verschil maakt tussen homoseksualiteit en pedofilie. Dat laatste wordt ook gemeld door de Gaykrant. Ook de ambassadeurs van Frankrijk en Denemarken in Marokko laten weten dat ze forse twijfels hebben bij de officiële politierapporten: ''Het lijkt er veel op dat er geen verschil wordt gemaakt tussen homoseksualiteit en pedofilie'', aldus de Deense ambassadeur. Homoseksualiteit is in Marokko officieel verboden maar werd tot voor de reportage op Antena 3, zelfs voor leden van het Koninklijk Huis, toegestaan.

Volgens onbevestigde berichten die circuleren op Amerikaanse gay websites, zouden de laatste maand in en rond Marrakech 277 homoseksuele toeristen zijn opgepakt; vooral uit Spanje en Frankrijk.