Duitse politici willen bondscoach op matje roepen

Jürgen KlinsmannOok in Duitsland is voetbal een zaak van nationale importantie. De slechte prestaties van 'Die Mannschaft' in de aanloop naar het wereldkampioenschap in eigen land is voor enkele politici zelfs aanleiding om coach Jürgen Klinsmann op het matje te willen roepen. Klinsmann moet zijn trainingsmethoden maar eens komen uitleggen, zo vinden ze.

De verontwaardiging loopt dwars door de politieke kleuren heen. "De wereldbeker is van nationaal belang. Klinsmann moet stoppen met experimenteren en de commissie informeren over zijn plannen", stelt bijvoorbeeld Miriam Gruß van de liberale FDP. "Ik wil van Jürgen Klinsmann horen hoe hij een sterke basis voor het team creëert", zo eist SPD'er Reinhold Hemker. Norbert Barthle van de CDU hoopt van de coach te horen of hij überhaupt een concept heeft om de wereldbeker te winnen.

De discussie is vooral losgebarsten na een 4-1 verlies in een vriendschappelijk duel tegen Italië, afgelopen woensdag. Na de nederlaag moest Klinsmann al uitleg geven aan de bobo's van de Duitse voetbalbond.

Er is overigens in het verleden vaker sprake geweest van bemoeienis van de politiek met het voetbal. Na de verloren WK-finale tegen Frankrijk in 1998 stelde het Braziliaanse parlement twee enquêtecommissies in die onderzoek moesten doen naar het verloop van de finale en de 'deplorabele staat' van het Braziliaanse voetbal op dat moment. In Nederland pleitte LPF-Kamerlid João Varela in 2004 in de media voor een gekozen bondscoach, nadat de verguisde Dick Advocaat op het Europees Kampioenschap sterspeler Arjen Robben wisselde.

Miriam Gruß
Miriam Gruß: 'Klinsmann moet stoppen met experimenteren'