Verdonk: Kalou mag nog geen Nederlander worden

Salomon KalouVoor Rita Verdonk was het kennelijk vandaag bijltjesdag. In tegenstelling tot scholiere Taida Pasic mag voetballer Salomon Kalou weliswaar in Nederland blijven, maar het Nederlanderschap kan hij voorlopig op zijn buik schrijven, zo oordeelde de minister. In haar ogen is de 20-jarige voetballer niet zo bijzonder dat hij voor een versnelde procedure tot naturalisatie in aanmerking komt.

Verdonk was in de zaak-Kalou eerder door de rechter en de Raad van State in het ongelijk gesteld. De Raad van State oordeelde twee weken geleden dat Verdonk het verzoek tot versnelde naturalisatie van de Ivoriaan onzorgvuldig had voorbereid en deels ongemotiveerd had afgewezen, en wees op de regeling waarmee topsporters sneller een Nederlands paspoort kunnen krijgen. Na deze uitspraak werd alom verwacht dat Verdonk niet opnieuw een negatief besluit zou nemen.

Het besluit van de minister is in weerwil van de mening van onder andere staatssecretaris van sportzaken ClÚmence Ross, bondscoach Marco van Basten en Johan Cruijff. Van Basten had al laten weten Kalou mee te willen nemen naar het komende WK in Duitsland. "We gaan er nog steeds van uit dat Kalou met Oranje meegaat naar het WK. We blijven hem door dik en dun steunen. De wet moet voor iedereen gelijk zijn, maar is dat in deze zaak nog niet", zei Feyenoord-directeur Woerts vandaag. Na een openbare hoorzitting voor de diverse partijen op 9 maart neemt Verdonk een definitief besluit.

Met dank aan Lus voor de submit.