Jezus-vergelijking Berlusconi roept hoon op

RichardQuest had ons via de nieuws-submit te melden:

Silvio BerlusconiDe Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft zowel politieke tegenstanders als coalitiegenoten geschokt door zichzelf afgelopen weekend te vergelijken met Jezus Christus. "Ik ben de Jezus Christus van de politiek", zo zei hij op een diner met aanhangers. Vrijdag vergeleek Berlusconi zichzelf ook al met Napoleon.

"Ik ben een geduldig slachtoffer, ik stel me beschikbaar voor iedereen, ik offer me op voor iedereen", aldus Berlusconi. Een communistisch volksvertegenwoordiger noemde de uitspraak van Berlusconi een "groteske vergelijking". Een ander links parlement zei dat "God de Vader en de rest van Jezus' familie hier niet om konden lachen".

Pierferdinando Casini, een bondgenoot van de premier, keurde de opmerkingen ook af. "Ik leef op aarde. Ik wil belachelijke dingen niet met serieuze zaken vermengen", zo zei hij. Ook de Katholieke kerk in Italië neemt het Berlusconi kwalijk. "Het is ongepast voor mensen en vooral voor politici om zich vergelijken met Jezus", aldus kardinaal Tonini in de krant La Repubblica.

Afgelopen vrijdag vergeleek Berlusconi zichzelf ook al met de Franse veroveraar Napoleon Bonaparte. Hij gaf toen wel aan dat Napoleon meer voor Frankrijk heeft betekend dan hijzelf voor Italië heeft gedaan. Berlusconi hoopt met dit soort uitspraken wellicht stemmen te winnen met het oog op de Italiaanse parlementsverkiezingen, in april. Peilingen duiden op een nederlaag voor de centrumrechtse coailitie van de premier. Onlangs gaf Berlusconi nog aan zich tot de verkiezingen van seks te onthouden, hier kwam hij later echter weer op terug.