Zakenman Van Anraat voor 15 jaar de bak in

Frans van AnraatZakenman Frans van Anraat (63) gaat een flink aantal eenzame kerstmissen tegemoet. Voor een rechtbank in Den Haag werd hij vandaag veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Iran en Irak. De Nederlandse zakenman zou tussen 1984 en 1988 chemische middelen hebben geleverd aan het regime van Saddam Hoessein.

Hoewel de rechter Van Anraat vrijsprak van volkerenmoord in Irak was de straf conform de eis van het Openbaar Ministerie. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de zakenman wist dat de door hem geleverde chemische middelen voor het uitroeien van bevolkingsgroepen werd gebruikt. De wapens werden gebruikt bij de oorlog tegen Iran en tegen de Koerdische bevolking in Noord-Irak.

De rechtszaak was bijzonder omdat het het eerste proces over volkerenmoord tegen een Nederlander voor een Nederlandse rechter was. Van Anraat is tevens de eerste verdachte die in verband met de chemische aanvallen van het voormalige Irakese regime wordt veroordeeld.