Mohammed B: niemand wist van plannen

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Justitie Mohammed B. heeft vorige maand tegenover de rechter-commissaris een ontlastende verklaring afgelegd over de andere vermeende leden van de Hofstadgroep. Volgens B. heeft hij de moord op Theo van Gogh alleen gepleegd, en wist niemand van zijn plannen. "Ik heb het geheimgehouden voor mijn vrienden", aldus Mohammed B.. Het bericht in de Volkskrant is gisteravond bevestigd door B.'s advocaat, Peter Plasman.

Tot de verklaring wilde B. op geen enkele manier zijn medewerking verlenen aan het strafrechtelijke onderzoek. Volgens Plasman is het onduidelijk waarom hij nu wel heeft meegewerkt. Mogelijk wilde hij de andere leden van de Hofstadgroep vrijpleiten. "Ik weet wel dat ik nog nooit heb gehoord dat iemand hem op een leugen heeft betrapt", aldus Plasman.

B. zegt de Hofstadgroep zelf te zien als een groepje 'kennissen', dat alleen discussieerde over politiek, geloof en dagelijkse dingen. Toen hij de moord op Van Gogh beraamde, realiseerde hij zich wel dat een aantal van zijn kennissen zouden worden opgepakt.

Maandag begon het proces tegen de Hofstadgroep. Mohammed B. staat daarin terecht als leider van een terroristisch netwerk. Hij kan daarvoor echter niet meer veroordeeld worden, aangezien hij al levenslang kreeg voor de moord op Theo van Gogh.

Overigens ontkende B. ook nog dat hij een medewerker van de AIVD zou zijn geweest, zoals in een documentaire van BNN werd gesuggereerd. Dit zou volgens hem 'onzin' zijn.