'Almeers woonbedrijf wil ma Tokkie niet'

Hannah TokkieJe dacht wellicht voor eens en voor altijd van de familie Tokkie af te zijn, maar helaas, ze zijn er nog. En opnieuw zijn er problemen rond de huisvesting van Nederlands beruchtste gezin. Tenminste, de huisvesting van mama Hannah Tokkie dan, de rest van de familie woont sinds vorig jaar naar aller tevredenheid in het dorp Zeewolde.

Ma Tokkie had echter psychische problemen, en gaf er de voorkeur aan in Amsterdam te blijven, bij een dochter. In oktober werd haar wachten op een eigen woning beloond, en kreeg ze een huurhuis toegewezen in de Bloemenbuurt in Almere-Buiten. Dat aanbod ging snel weer van tafel, aangezien volgens de woningstichting een verklaring van goed gedrag van de vorige verhuurder en informatie over eventuele schulden ontbraken.

"Ze stond eerste op de lijst en toen kregen ze opeens door dat het om een Tokkie ging", zo reageert G. Thomas, de raadsman van Tokkie, op de kwestie. In een kort geding dat aanstaande maandag voor de rechtbank in Lelystad dient eist Hannah Tokkie van de betrokken woningstichting Goedestede dat ze alsnog een huurwoning in Almere-Buiten krijgt toegewezen.

De Tokkies werden een nationaal begrip na tv-documentaires van de IKON en SBS6 over de asociale familie, die in augustus 2003 betrokken was bij een gewelddadige burenruzie. Na een reeks optredens en een kerstsingle ebde de belangstelling echter snel weer weg.