Ook in Brussel neemt dreiging rellen toe

Icoon Algemeen In de Belgische hoofdstad Brussel neemt de vrees toe dat er gelijksoortige rellen zullen gaan plaatsvinden als die in Frankrijk. Diverse afdelingen van de Brusselse politie hebben gisteren besloten extra personeel van hun vakantie terug te roepen.

Het besluit is genomen op basis van patrouilles van de politie tijdens interventies of routinecontroles. Tijdens deze acties kreeg de politie van groepen jongeren te horen dat zij daarmee best konden ophouden, "anders breekt in de Brusselse straten dezelfde hel los als in Frankrijk."

Tot op gisteren werden de dreigementen niet serieus genomen. Dat veranderde na twee incidenten zaterdagochtend. Zo werd in een metrostation een jongen van Marokkaanse komaf door een agent neergeschoten, omdat de politieagent vreesde dat de jongeman hem onder vuur wilde nemen. Uiteindelijk bleek dat de jongen in het bezit was van een nepwapen.

Bij een ander incident werd een jongen door agenten verplicht de auto te reinigen waartegen hij stond te plassen. Dit ontaardde uiteindelijk in een vechtpartij tussen politie en een groep jongeren. De berichtgeving in de Belgische media voedt de vrees dat jongeren erdoor opgehitst raken. Na negen nachten bereikten de rellen de Belgisch-Franse grens bij Lille.