Mieremet & Houtman vormden beruchte bende

Icoon MisdaadDe deze week geliquideerde John Mieremet en Cees Houtman kenden elkaar beter dan tot nu toe werd aangenomen. De heren, die opgroeiden in de Amsterdamse Kinkerbuurt, vormden in de jaren tachtig de zogeheten Houtman-bende, die zich bezighield met hasjhandel, maar ook spectaculaire overvallen pleegde en voorbereidde.

De Houtman-bende bestond uit jongens die samen waren opgegroeid en elkaar kenden uit jeugdhonken of scholen. Ook de in 2000 vermoorde topcrimineel Sam Klepper behoorde tot de club. In mei 1985 roofde de bende drie miljoen gulden door het hoofdpostkantoor van Groningen binnen te rijden met een shovel. Later waren er vergevorderde plannen om De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein te overvallen met een hoogwerker. De overval werd verijdeld door de politie, nadat bleek dat de bende met een hoogwerker aan het oefenen was in een loods in de Amsterdamse haven.

Tussen 1982 en 1986 zou de bende ruim veertig overvallen hebben gepleegd met een totale buit van twaalf miljoen gulden. De Houtman-bende kreeg van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) de bijnaam 'De Denkers', omdat overvallen nauwgezet werden uitgstippeld, soms met een maandenlange voorbereiding.

De 44-jarige Mieremet werd woensdagochtend in Thailand doodgeschoten. De 45-jarige Houtman overleed woensdagavond voor de ogen van zijn 14-jarige dochter in zijn villa in Amsterdam-West, nadat hij buiten op straat onder vuur was genomen.