Duizenden in bijstand door vertraging WIA

Icoon AlgemeenDoor de trage invoering van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA), die de WAO opvolgt, dreigen duizenden Nederlanders sterk benadeeld te worden ten opzichte van hun inkomen. Dit zegt de vakbond FNV Bondgenoten. "Wij krijgen over dit onderwerp veel verontrustende telefoontjes van onze leden," aldus voorzitter H. van der Kolk.

Enkel werknemers die sinds 1 januari 2004 ziek zijn geworden, zullen vanaf 1 januari 2006 voor de WIA in aanmerking komen. De werkgever is na een periode van twee jaar niet meer verplicht het salaris door te betalen; dan wordt de zieke werknemer gekeurd door uitkeringsinstantie UWV. De keuringen zullen waarschijnlijk pas in zomer 2006 zijn afgerond, vreest FNV Bondgenoten. "In de tussentijd dreigt de bijstand voor veel mensen en dat betekent vaak een enorme achteruitgang in inkomen. Wij vinden dat het ministerie van Sociale Zaken hier snel iets aan moet doen. Er moet een noodvoorziening komen," aldus Van der Kolk.

Volgens minister De Geus van Sociale Zaken is er geen probleem aanwezig. Zijn woordvoerster laat weten dat het UWV de zaak onder controle heeft. Een noodfonds is daarom niet nodig, aldus de Geus.