Protesten tegen sharia in Canada
Het voornemen van Ontario, een provincie van Canada, om de moslimsgemeenschap aldaar toe te staan rechtbanken volgens de strenge islamitische sharia-wetgeving in te stellen, stuiten op fel verzet. Het gaat om rechtbanken (eigenlijk een soort comités) waar onder leiding van een imam bemiddeld wordt bij familiegeschillen. De comités mogen alleen optreden als beide families daarmee akkoord gaan. Verder mag geen enkele uitspraak in strijd zijn met de Canadese wet.
Toch voorzien velen problemen omdat op vrouwen grote druk kan worden uitgeoefend om akkoord te gaan met een sharia-rechtbank. In Ontario bestaan al religieuze tribunaals voor katholieken en joden. De shariarechtbank zou net als deze tribunaals moeten adviseren in kwesties als echtscheiding en voogdij, maar dan wel op de islamitische wetgeving gebaseerd.
Vrouwen- en mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd over de shariacomités. Volgens hen zijn onder de sharia vrouwen namelijk niet gelijkwaardig aan mannen. De regering stelt echter dat de processen alleen gebaseerd worden op de sharia, en dat vrouwenrechten beschermd blijven onder de Canadese wet.
Den Haag
Ook buiten Canada werd deze week geprotesteerd. Onder meer bij de ambassade in Den Haag. Daar demonstreerden tientallen leden van de internationale actiegroep 'No Sharia'. Actievoerster Eberahimi Por, een in Nederland wonende Iraanse, stelde daarbij dat de sharia geen recht is voor mensen, maar mensen vernietigt . Zij wees op steniging van overspelige vrouwen en de ophanging van homo's die in naam van de sharia gebeuren in sommige moslimlanden.
De actiegroep vreest dat met name islamitische vrouwen in Ontario de dupe worden. ''Zij leven nu een vrij leven en weten niets van de sharia. Straks moeten zij in huis blijven en een hoofddoek dragen op straffe van een pak slaag.'' De activisten zijn ook bang dat andere westerse landen met een moslimgemeenschap het voorbeeld van Ontario zullen volgen.