Politie New Orleans schiet bendeleden dood
New Orleans is tot verboden gebied verklaard. Toch zijn er veel plunderaars actief en veel evacués hebben aangifte gedaan van berovingen en zelfs verkrachtingen en moord. Omdat de agenten de orde in de stad moeten herstellen hadden ze vooraf de instructie gekregen om criminelen en plunderaars dood te schieten als dat nodig is.
Doden
Gisteren werd er een eerste dodental opgemaakt. Vooralsnog staat dat op 59, maar er worden nog duizenden mensen vermist en in de straten van het overspoelde New Orleans zouden nog honderden lijken drijven. Eerder schatte de burgermeester van New Orleans het dodental op 'enkele duizenden'. Ook bestaat de vrees voor het uitbreken van besmettelijke ziektes.
Discriminatie
De Amerikaanse regering heeft veel kritiek gekregen omdat de hulp te langzaam op gang gekomen is. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, reageerde zondag op uitspraken van prominente Afro-Amerikanen die stelden dat met de gebrekkige hulpverlening opnieuw is bewezen dat veel zwarten in de Verenigde Staten nog altijd in een achtergestelde positie verkeren. Rice gelooft niet dat ras een rol speelt. "Ik zie Amerikanen die Amerikanen helpen", aldus Rice.
Hulp
Uit alle delen van de wereld krijgen de Verenigde Staten hulp aangeboden. Zeker zestig landen hebben hulp aangeboden, waaronder ook Venezuela, Cuba en Iran. De Verenigde Naties sturen teams die ook zijn ingezet na de tsunamiramp in Zuid-Oostazië. Het Rotterdamse sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale heeft haar handen momenteel vol aan het bergen van op drift geraakte schepen en olieplatforms in de Golf van Mexico door de orkaan Katrina. Gisteren bood Koeweit 500 miljoen dollar aan. Bangladesh, een van de armste landen in de wereld, wil een miljoen dollar schenken voor de slachtoffers van Katrina.