Militairen in New Orleans mogen op vandalen schieten

Driehonderd manschappen van de Nationale Garde zijn vanuit Irak naar New Orleans gekomen om de orde te herstellen. De gouverneur van Lousiana heeft ze toestemming gegeven om op vandalen te schieten. Dat is afgelopen nacht bekend geworden. In New Orleans heerst op veel plaatsen chaos en anarchie in de nasleep van de orkaan Katrina.

De burgemeester van de stad heeft om hulp gevraagd in wat hij zelf een wanhopige SOS-boodschap noemde. Er is nauwelijks voedsel en water voor de tienduizenden mensen die er vast zitten en hulpverlening verloopt erg moeizaam. Verder bestaat er een groot risico op het uitbreken van ziektes, omdat riolen niet functioneren en lichamen van slachtoffers door de straten drijven. Meer dan tachtig procent van New Orleans staat onder water.

De autoriteiten willen alle ruim 50.000 mensen die nog in de stad zijn, evacueren. Op verschillende plaatsen is de sfeer grimmig doordat er nauwelijks bussen zijn om mensen naar een andere plek te brengen. Ook worden winkels geplunderd en is er geschoten op agenten en reddingshelikopters.

President Bush heeft ruim 10 miljard dollar beschikbaar gesteld voor noodhulp. De Senaat stemde vannacht direct in met het bedrag. Verder is in Amerika tot nu toe zo'n 90 miljoen dollar aan particuliere giften ingezameld.