'Strafblad vermoorde Middelburger doet er niet toe'

Aka-Zigor had ons via de nieuws-submit te melden:

Vrienden en bekenden van de vermoorde Turkse Nederlander Erdal Asil (21) zijn boos op de media, omdat deze bericht hebben over zijn strafblad. In het jeugdhonk in de Middelburgse wijk Dauwendaele, waar het slachtoffer vanaf zijn 12e kwam, vinden ze dat zijn veroordeling uit 2004 wegens bedreiging met de dood en verboden wapenbezit, er niet toe doet.

Dat Asil eind vorig jaar zijdelings betrokken was bij een ontvoering, doet er ook niet toe menen ze, want daar is hij immers van vrijgesproken. Hij wilde graag bij de groep horen, maar was tegelijkertijd bang toen het gebeurde, durfde niet te kijken, zei hij indertijd voor de rechtbank. De kennissen en vrienden van Asil betitelen de berichtgeving als sensatiezucht.

De jongeren uit het jeugdhonk houden vanavond vanaf 19.00 uur een stille tocht ter nagedachtenis aan hun vermoorde vriend. De beheerster van het honk zegt dat zij Erdal heeft leren kennen als ''een rustige, komische jongen. Hij kwam hier vaak, maar heeft nooit ruzie gemaakt. Hij was altijd bereid tot een rustig gesprek.'' Het slachtoffer heeft inderdaad een paar maanden in de gevangenis gezeten, maar, benadrukt ze, onterecht. ''In februari kwam hij vrij uit voorarrest. Ach, het doet er niet toe. Hij heeft persoonlijk tegen me gezegd dat hij verder wilde. Een mens kan fouten maken, maar daar leer je van. Je kunt je leven beteren. Daar was Erdal mee bezig. Hij werkte heel hard. Hij hield van zijn auto en zijn sieraden.'' Volgens haar hebben zijn collega's in de shoarmazaak hem wel eens gewaarschuwd dat hij niet zo veel goud moest dragen, dat dat niet verstandig was.

Het politie-onderzoek naar de moord loopt nog volop. Het lichaam van Erdal is gisteren vrijgegeven aan de familie. De uitvaart zal in Turkije plaatsvinden.