Kamer twijfelt over Wilhelmus bij naturalisatiedag

Icoon politiek binnenland nieuwsDe Tweede Kamer is verdeeld over de vraag of inburgeraars het Wilhelmus moeten meezingen op een nieuw in te stellen naturalisatiedag. Minister Verdonk wil de feestdag waarop immigranten het Nederlands staatsburgerschap krijgen vanaf 2006 plannen op 24 augustus, de dag waarop in 1815 de Grondwet van het Koninkrijk der Nederlanden werd ingevoerd.

Dat het Wilhelmus moet klinken tijdens een dergelijke ceremonie, daar zijn de verschillende fracties het wel over eens. De LPF is daarbij van mening dat uit volle borst moet worden meegezongen. Ook het CDA hoopt erop dat nieuwkomers dusdanig Nederlands spreken dat ze kunnen meezingen. VVD, D66, GroenLinks en de SP geloven echter niet in een dergelijke verplichting.

De wens vanuit het parlement om nieuwe Nederlanders een loyaliteitseed af te laten leggen stuitte gisteren tijdens een debat over de kwestie echter op bezwaren bij Verdonk. Volgens de minister is het een beladen term die velen doet herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.