Beatrix 'verbood' Nawijn gebruik naam Oranje

LPF-Kamerlid Hilbrand Nawijn heeft de denktank die hij gisteren met Vlaams Belang-leider Filip Dewinter in Rotterdam heeft opgericht vernoemd naar 'Marnix van St. Aldegonde'. In eerste instantie was het de bedoeling om het samenwerkingsverband van de voormalig minister van Vreemdelingenzaken en de rechts-nationalist Dewinter naar Willem van Oranje te vernoemen. Volgens Nawijn heeft echter koningin Beatrix bezwaar tegen de naam aangetekend, zo liet hij gisteravond in NOVA weten.

Eén uur voordat de persconferentie over het politieke verbond van het duo in de tuin van de voormalige woning van Pim Fortuyn, het Palazzo di Pietro in Rotterdam, zou beginnen kreeg Nawijn een telefoontje van de RVD (Rijksvoorlichtingsdienst). Daarin werd gesteld dat premier Balkenende de naam 'Willem van Oranje' niet gebruikt wilde hebben. Volgens Nawijn reageerde de premier in opdracht van Beatrix; de minister-president is namelijk politiek verantwoordelijk.

Nawijn pakte het verzoek van de koningin sportief op: ''Ik ben monarchist dus bedacht samen met Dewinter in rap tempo een andere naam, namelijk 'Marnix van St. Aldegonde', vriend en particulier secretaris van Willem van Oranje''. Van St. Aldegonde (burgemeester van Antwerpen 1583-1585) schreef vermoedelijk rond 1570 het Wilhelmus, dat sinds 1932 het volkslied is. Volgens Nawijn is de nieuwe naam ook prima voor zijn samenwerkingsverband met Dewinter, omdat die ook symbool staat voor de sterke culturele en historische band tussen Vlaanderen en Nederland. Doel van het verbond is dan ook om het Nederlandstalige cultuurgoed en de gezamenlijke historie met Vlaanderen te bewaken in het sterk uitdijende Europa

Reden dat koningin Beatrix van Oranje-Nassau tegen het gebruik van de naam Willem van Oranje voor het politieke verbond is dat de koningin boven de partijen wenst te staan. Ze wil geen onderdeel worden van een politieke stroming.


Nawijn en Dewinter voor het Palazzo di Pietro