Soldate krijgt zes maanden voor Abu Ghraib

Soldate Sabrina Harman is gisteren door een militaire rechtbank veroordeeld tot zes maanden celstraf voor haar rol in de Abu Ghraib-affaire. In de beruchte Iraakse gevangenis werden gevangenen misbruikt en mishandeld door Amerikaanse soldaten. Ook Harman is te zien op enkele foto's die naar buiten werden gebracht.

Harman (27) verklaarde tijdens de terechtzitting zich schuldig te voelen over hetgeen ze gedaan had. "Ik heb mijn plichten als een soldaat en een officier van de militaire politie verzaakt en ben er niet in geslaagd mijn beschermings- en verdedigingsmissie te volbrengen", verklaarde de vrouw.

De militair had vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen, maar vele positieve getuigenissen leidden tot een minder hoge straf. Twee Irakezen die vast werden gehouden in Abu Ghraib verklaarden dat Harmans houding tegenover de gevangenen uniek was: "Ze was niet boosaardig".

Sabrina Harman is de tweede Amerikaanse militair die veroordeeld is voor een rol in de Abu Ghraib-affaire. Eerder werd de 36-jarige cipier Charles Graner veroordeeld tot tien jaar celstraf.