Belg moet Heineken redden

Joost-mag-het-weten had ons via de nieuws-submit te melden:

De 43-jarige Belg Jean Francois van Boxmeer gaat Heineken leiden. Hij moet de derde brouwer ter wereld weer op rails krijgen na tegenvallende resultaten. Hij volgt de huidige topman Anthony Ruys, die in oktober met pensioen gaat, op. Dit heeft Heineken gisteren bekend gemaakt.

Anthony Ruys zou eigenlijk tot tenminste 2006 op zijn post blijven. Onder zijn bewind is de winst van Heineken met 33 procent gedaald tot 537 miljoen euro en is het aandeel met dertig procent gedaald.

Een Belg aan het hoofd van Heineken heeft iets ironisch: het Belgische Interbrew is een geduchte concurrent van Heineken en verovert langzaam meer marktaandeel in de krimpende Nederlandse biermarkt. Daarnaast hebben Interbrew en de andere grote concurrent, het Zuid-Afrikaanse SAB-Miller, de laatste jaren succesvol nieuwe buitenlandse markten aangeboord in Oost-Europa en AziŽ.

Jean Francois van Boxmeer werkt als sinds 1984 bij Heineken. Hij klom snel op. Na verschillende functies werd hij in 2001 in de raad van bestuur benoemd met twee andere prille veertigers. Van Boxmeer vindt dat hij er helemaal klaar voor is: "Heineken is het meest toonaangevende biermerk ter wereld. Dit legendarische bedrijf mogen leiden en verder bouwen op het aanzienlijke werk van mijn voorganger, is een kans die ik maar ťťn keer in mijn leven krijg."