Allochtonen en autochtonen massaal slaags in Geldrop

Icoon Binnenlands nieuws In het Brabantse Geldrop heeft zaterdagavond een massale vechtpartij plaatsgevonden op het St. Jozefplein. Zo'n zeventig allochtonen en autochtonen gingen met elkaar op de vuist. Betrokken jongeren bij de vechtpartij stellen dat de massale knokpartij het gevolg is van oplopende spanningen tussen blanke en gekleurde jongeren.

De politie moest met tien wagens uitrukken om de groep Lonsdale jongeren en Marokkanen, Indonesiërs en Irakezen uit elkaar te halen en te houden. Daarbij werden er vijf jongeren van dertien tot zeventien jaar oud en twee volwassenen van 38 en 41 jaar uit Geldrop gearresteerd.

Directe aanleiding voor de ruzie was een incident eerder die dag. Een donkere jongen gaf een meisje in de plaatselijke kinderdisco een klap op de neus, waarna de vlam in de pan sloeg. De groep, waartoe het meisje behoorde, daagde de allochtonen uit en spraken af om die avond met elkaar te gaan knokken.

En zo geschiedde. Op de afgesproken tijd hadden in totaal zo’n zeventig personen verzameld, onder wie familie en vrienden van de beide groepen. Volgens getuigen ging het inderdaad om blanke Geldropse jongeren aan de ene kant en Geldropse jongeren van buitenlandse komaf aan de andere kant.

De burgemeester van Geldrop-Mierlo nam met verbazing kennis van de grote knokpartij. Kort na de moord op Theo van Gogh onderzocht de gemeente of er verhoogde spanningen waren, maar dat bleek toen niet. Ook bij de organiserende ouders van de kinderdisco overheerst de verbazing. Niemand begrijpt dat het voorval tijdens de kinderdisco tot deze enorme vechtpartij heeft kunnen leiden. Volgende maand is er gewoon weer een kinderdisco.