Fransman mogelijk in cel voor vinden bugs

E-Jey had ons via de nieuws-submit te melden:

Het zoeken naar bugs in antivirussoftware is de Fransman Guillaume Tena niet in dank afgenomen door de producent van het product Viguard. De door hem gevonden bugs postte hij in een Franse nieuwsgroep en later op een website. Viguard was hier niet blij mee en stuurde haar team van advocaten op de man af.

Het bedrijf achter Viguard, Tegam, stelde dat Tena een illegale kopie van het programma zou hebben gebruikt, de code zou hebben ontmanteld en de broncode op het internet zou hebben geplaatst. Reden voor de Tegam om Tena aan te klagen wegens copyrightschending. De officier van justitie eist in een strafrechtelijke procedure vier maanden gevangenisstraf en zesduizend euro aan boete. In het daarnaast door Tegam aangespannen civiele proces probeert zij van Tena maar liefst 900.000 euro aan schadevergoeding los te peuteren.

Franse veiligheidexperts zijn bang dat het onmogelijk wordt om lekken in software openbaar te maken. "Als veiligheidsonderzoek wordt ingeperkt, kunnen bedrijven straks een product maken wat niet in orde is zonder dat iemand het weet", aldus Guillaume Tena. Daarnaast vindt hij dat de rechtszaak niet over het intellectueel eigendom gaat maar dat het softwarebedrijf hem gewoon de mond probeert te snoeren.