Kindercardioloog veroordeeld voor dood door schuld

De voormalig kindercardioloog A.H. is dinsdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk. Daarnaast zal hij zes jaar het beroep van arts niet meer mogen uitoefenen. De 45-jarige H. is veroordeeld wegens dood door schuld en het bezitten van grote hoeveelheden kinderporno.

Tegen H. was door de Officier van Justitie drie jaar cel geŽist. De rechtbank achtte bewezen dat de cardioloog onverantwoorde risico's had genomen bij de behandeling van een zeven maanden oude baby, die daardoor vier jaar geleden overleed.

De baby Charlotte Floor overleed in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht door tal van fouten binnen het medisch team van het ziekenhuis. Op de afdeling had het afdelingshoofd ruzie gekregen met een aantal artsen waardoor hij de operatie niet uitvoerde. H. besloot de niet noodzakelijke maar ingewikkelde en risicovolle operatie toch uit te voeren. Tijdens de operatie deden zich bloedingen voor waaraan de baby een paar uur later overleed.

Bij de moeilijke ingreep werd H. bijgestaan door een onervaren arts. H. was echter slecht voorbereid, nam verkeerde beslissingen en rommelde met materialen. Volgens de officier heeft de cardioloog welbewust risico's genomen om aan een collega "te laten zien wat hij kon". Ook in de nazorg na afloop van de operatie heeft de chirurg volgens de officier steken laten vallen. Al met al zijn er genoeg redenen om hem te vervolgen voor doodslag, betoogde officier Rutgers twee weken terug.