VVD'er Van Aartsen kritisch over Balkenende

HeinsPim had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsJozias van Aartsen, fractievoorzitter van de VVD, heeft op een congres van zijn partij harde kritiek geuit op minister-president Balkenende. De premier had volgens Van Aartsen harder moeten opkomen voor de veiligheid van alle burgers. De speech van de VVD'er ging voor het overgrote deel over 'het land in verwarring' sinds de moord op Van Gogh.

"Wat ik heb gemist is dat de Nederlandse regering, bij voorkeur bij monde van de minister-president, uitspreekt dat veiligheid voor alle burgers van de land de hoogste prioriteit heeft. Maar dan ook de allerhoogste. Anders gaat de angst niet weg, gaat de verontwaardiging niet weg, herstelt het vertrouwen niet. Eerst veiligheid, dan integratie", betoogde Van Aartsen. Volgens de VVD zijn de maatregelen die de ministers Donner en Remkes hebben aangekondigd niet genoeg. "Voor de VVD-fractie mag er nog wel een tand bij: sluit de moskeeën waar haat wordt gezaaid, zet onverwijld die imams uit, stop de financieringsstromen uit Saoedi-Arabië."

Hirsi Ali
Het ondergedoken VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali kreeg, ondanks dat ze niet lijfelijk aanwezig was, van de aanwezigen op het congres een staande ovatie. Van Aartsen las een boodschap voor van Hirsi Ali, die sinds de moord op Theo van Gogh niet meer in het openbaar is verschenen. De ondergedoken politica ervaart de moord op Van Gogh 'als een moord op de waarden van de verlichting'. "Vrijheid is niet vanzelfsprekend", schreef Hirsi Ali. "Je mag nooit denkers, schrijvers, kunstenaars om het leven brengen, bedreigen of intimideren. Maar deze gouden regel is niet vanzelfsprekend voor iedereen. Daar zal ik tot het einde van mijn leven voor blijven strijden."

Politiek leiderschap
Op het congres van de VVD, dat vandaag en morgen in Noordwijkerhout gehouden wordt, zal het politiek leiderschap van de liberalen ter discussie staan. Veel VVD-leden vinden de huidige situatie met twee kapiteins op een schip –fractievoorzitter Van Aartsen in de Tweede Kamer en vice-premier Zalm in het kabinet– te onduidelijk. In een motie zal morgen worden aangedrongen om het politiek leiderschap te koppelen aan het fractievoorzitterschap. De leider van de VVD is zo niet gebonden aan een regeringsstandpunt, en zou nadrukkelijker een eigen liberaal geluid kunnen laten horen. Van Aartsen liet afgelopen week in het tv-programma Barend & Van Dorp weten dat hij wel oren heeft naar het leiderschap van zijn partij.