AVRO-dj Wim Rigter (37) overleden

AVRO-dj Wim Rigter is vanmiddag om 16.45 uur thuis, in het bijzijn van zijn geliefden, op 37-jarige leeftijd overleden. De radiomaker leed al enkele maanden aan slokdarmkanker. Tien jaar geleden had Rigter al een hersentumor, deze werd overwonnen door de diskjockey. Eerder dit jaar trouwde de DJ met zijn vriendin Monique. Ze hadden samen een dochtertje, Jip.

Rigter presenteerde in het verleden onder meer de Arbeidsvitaminen op Radio 3 en op televisie Toppop Nonstop, waarin het hitverleden uit de jaren 70 en 80 in de vorm van oude clips werd vertoond. Voor zijn ziekte was hij actief als presentator van AVRO's Nachtdienst en als opleidingscoŲrdinator van 3FM.


Wim Rigter 1967 - 2004Biografie
Wim Rigter, wiens echte naam Wim Boerrigter is, heeft achttien jaar professioneel radio gemaakt. Halverwege de jaren tachtig begon zijn carriŤre in Hilversum met een nachtprogramma voor de VARA op Radio 3. Al snel volgde een vast wekelijks programma. ‘Niet gehinderd door enige kennis zat ik ineens op de VARA-dinsdag. Ik heb on-air het vak moeten leren. Toen ik er zat dacht ik: Wim, je zit nu in de eredivisie, zorg wel dat je er blijft. Ik heb in die tijd de hele fonotheek leeggetrokken om alle muziek uit de jaren ’60 te leren kennen.

In 1990 vertrok Wim van de VARA naar het commerciŽle Power FM om daar programma leider te worden. Als commerciŽle zenderchef ontdekte Wim de latere radiohelden Edwin Diergaarde en Edwin Evers. ‘Al denk ik dat ze er ook wel waren gekomen zonder mij.’ Toen Wim wegens bezuinigingen Power FM in een non-stopzender moest veranderen, gaf hij er de brui aan: ‘Ik kon mijn eigen DJ’s niet ontslaan. Dan ontsla ik liever mezelf.’ Wims eerste gevecht tegen kanker vond plaats kort nadat hij was teruggekeerd bij de publieke omroep. ‘Ik moest steeds overgeven. Ze dachten dat ik gewoon te hard werkte, maar er bleek een hersentumor te zitten vlakbij mijn braakcentrum.’ De operatie kostte hem ťťn van zijn stembanden.

Na zijn revalidatie bleef hij buffelen in de nacht, invalbeurten draaien en werken achter de schermen. Dat leverde Wim de hoofdprijs op: de AVRO beloofde hem een dagelijks programma in de late middag op Radio 2. Een korte vakantie en enkele omroepmachinaties later bleek het ineens een dagelijks programma in de late ochtend op Radio 3 te zijn geworden: de Arbeidsvitaminen. Na vijf jaar ‘Vitaminen’ besloot Wim in 2001 dat het tijd werd voor wat anders en werd opleidingcoŲrdinator voor 3FM. In die hoedanigheid begeleidde hij aanstormend talent, dat onder meer ’s nachts tijdens Pyjama FM te horen was.

Vanaf januari 2002 was Wim ook te horen als verslaggever voor het Radio 1-programma ‘1 op de Middag’, eveneens van de AVRO. Daarnaast maakte hij in de nacht van zaterdag op zondag ‘AVRO Nachtdienst’, op Radio 1. Al deze werkzaamheden heeft Wim moeten stopzetten toen opnieuw kanker bij hem werd geconstrateerd.

De ziekte heeft Wims leven en die van zijn vrouw Monique en dochter Jip totaal veranderd. In het programma PaPaul zei Wim over zijn ziekte dat hij het het allermoeilijkst vond om te accepteren dat hij zijn vrouw en kind zou moeten achterlaten als hij zou te komen overlijden. Hij praatte uitgebreid met Paul de Leeuw over spacecake tegen de pijn en de laatste brief aan dochter Jip: ‘Ik wilde kanker bespreekbaar maken. Het stikt van die ziekzijn-programma’s waar zo’n EO-kleur aan hangt, dat vind ik niet nodig. Ik was wel een beetje bang om een tweede Renť Klijn te worden. Maar ik zat gewoon met een nare boodschap heel trots te wezen op mijn gezinnetje.

Goede vriend en regisseur Peter Belt hield de laatste maanden van Wim’s leven een weblog bij om alle belangstellenden te informeren. Klik hier om het weblog te bekijken.

Ex-3FM DJ Wim Rigter was dinsdag 5 oktober te zien bij PaPaul. Wim vertelde openhartig over zijn ziekte aan Paul de Leeuw. De uitzending is online te bekijken.

Vorige week zondag werd nog een afscheidsfeest voor Wim georganiseerd, waarbij onder andere Thomas Acda, Paul de Munnik, De Poema's en Giel Beelen aanwezig waren.

Wims laatste woorden, vorige week op z'n weblog waren: "Maar geloof me….ik ben nog niet klaar, dus jullie zijn voorlopig nog niet van me af." Het 'voorlopig' is helaas maar kort geweest.

-
Op het weblog van Wim Rigter stromen de condoleances inmiddels al binnen.
Op de een speciale In Memoriam-website van de AVRO is een condoleance-register te vinden. Ook is daar de necrologie van Wim Rigter in MP3 te downloaden.