Lijn Mohammed B. mislukte aanslag EK

De Portugese krant Diario de Noticias schrijft vandaag dat drie in Nederland wonende moslims in juni betrokken zijn geweest bij een mislukte poging in Portugal een aanslag te plegen op de toenmalige Portugese premier Barroso, de voorzitter van de aankomende Europese Commissie. De krant schrijft over de verijdelde aanslag op gezag van een oud-politiechef.

De radicale moslims wilden kort voor het begin van het Europese voetbalkampioenschap de aanslag uitvoeren. De Portugese politie arresteerde de leden van het netwerk na een tip. De Portugezen zagen de ''extremistische moslims uit Nederland'' als potentiŽle bedreiging voor het EK. De drie werden overigens wegens gebrek aan bewijs naar Nederland uitgezet. Zowel de AIVD als de politie sprak na hun terugkeer met enkelen van hen.

Eťn van de drie radicalen zou Nourredine El-F. zijn, die in contact stond met Mohammed B., de vermoedelijke moordenaar van Theo van Gogh. De drie reden in Portugal rond in een VW-golf die op naam zou hebben gestaan van Mohammed B. Het complete netwerk bestond inclusief de drie Nederlandse moslims uit 18 leden.